Jeg husker ennå da tante Edit (mors og fars venninne) lærte meg å lage lapper. Det var en oppskrift som er en av få jeg kunne utenatt.
Når som årene har gått og jeg har det best uten gluten, kumelk og sukker har jeg prøvd meg frem, ved hjelp av smakere (familien) og kommet til at den nye varianten av lapper er helt innafor.
Oppskrift – lapper uten gluten kumelk og sukker
Ingredienser
- 3egg
- 2 ss inulin/fos
- 1-3 dråper steviosa
- 1/4 ts monkfruit
- 1 klype salt
- 1 kopp havremel (liker å ha oppi noen hele havnregryn også)
- 1/2 kopp kassavamel/sorghum/kikertmel (valgfritt)
- 1 ts bakepulver
- 1 ts fiberhusk
- 1 skvett MCT olje
- mandelmelk eller annen tålelig melk til passe konsistens
Fremgangsmåte
Pisk egg, inulin/fos, steviosa og monkfruit til en tynn eggedosis. Bland deretter resten av ingrediensene i røren og slump litt med mandelmelken og pisk til en jevn røre.
Søtning kan smakes til og mandelmelk testes ut hvor tykk du vil ha røren. Husk at når du bruker fiberhusk så tykner røren litt etter litt. Den må kanskje tynnes litt når den har satt seg, ca. etter 10-20 minutter.
Stekes i panne. Når jeg bruker cassavamel blir ikke lappene like brune som ved bruk av hvetemel.
Lykke til og kos deg. Jeg bruker rørte, økologiske jordbær og Nordstrandsmør som pålegg. For at jordbærene ikke skal bli rennende har jeg oppi ca 1 ts chiafrø som tykner syltetøyet i tillegg til 1/4 ts monkfruit til en pose jordbær.