Pesto med olivenolje, ramsløk og valnøtter – oppskrift


Pesto med ramsløk og valnøtter: Det er en tid for meg til å lete fram til pålegg og tilbehør som jeg kan spise, og hva passer vel bedre enn å lage en smakfull pesto av ramsløk jeg har i fryseren.   Ramsløk serveres på mange av Norges beste restauranter, men den er utmerket og lettvint å bruke i hjemmekjøkkenet også.  

Den har en anvendelig smak og passer til det meste. For meg blir den pålegg på nøttebrødskiven påsmurt nøttesmør (smør på flesk kanskje, men godt) og ramsløkspesto.   Det er stas å gå ut i skogen på våren, når hvitveisen er på hell. Plukke med seg en bukett og lage noen gode og smaksrike tilbehør hvor ramsløken får briljere med sin smak og fortreffelighet.

Nederst i dette innlegget får du mer kunnskap om ramsløken – Allium ursinum.   Jeg har laget en pesto litt utenom det vanlige med ingrendienser som jeg kan spise. Vanlig pesto finner du mange oppskrifter av på nettet.

Ingredienser til pesto med ramsløk og valnøtter:

  • 200 g ramsløk
  • 2 dl valnøtter
  • 1 ts salt
  • 3-4 dl avokadoolje eller en mild olivenolje
  • Saften av 1 friskpresset lime

Slik gjør du:

  • Valnøttene er bløtlagt over natten og tørket på 40 grader i ca. 1 døgn
  • Ha ramsløk, valnøtter og salt i foodprocessoren.
  • Spe avokadoolje og limesafte i til slutt.
  • Bland godt.

Du kan erstatte valnøtter med blant annet hasselnøtter eller mandler. Husk på å bløtlegge nøtter og mandler (i mitt tilfelle skal mandlene ha av skallet og det uten å skolde dem, de skal nemlig ikke ha høyere temperatur enn 40 grader).

NØTTETIPS! Hvorfor skal vi bløtlegge nøttene for å aktivisere enzymene som finnes i nøtter?

Jeg oppbevarer pestoen i rene glass   Det jeg ikke skal bruke de første dagene putter jeg i fryseren, enten på småglass eller i muffinsformer.

Pesto med olivenolje, ramsløk og valnøtter - oppskrift Ramsløksblomst

Sjekk alltid blomstene i ramsløken. Hvis ikke du har trening i å plukke ramsløk kan det gå an å ta feil og plukke liljekonvall. De er litt like i bladverket. Det er ikke spesielt lurt da liljekonvallen er giftig.  

Som du ser er det stor forskjell på blomstene.

Ramsløksbukett

Når jeg vender hjem fra ramsløkturen, skyller jeg bladene (de er ofte full av blomsterstøv o.l.), tar av det meste av stilkene og setter dem i vann slik at mesteparten av bladene tørker.   Deretter lager jeg en omgang med ramsløspesto eller jeg fryser bladene til senere bruk.

BOTANISK BESKRIVELSE – RAMSLØK

Ramsløk er en flerårig løkart som blir inntil 30 cm høy. Den vokser nesten alltid i store bestand og på vokseplassene kan man kjenne en kraftig løklukt. Lukten er ekstra sterk når bladene er i ferd med å visne, noe som skjer temmelig tidlig i vekstsesongen. Fra hver av de ca 4 cm lange og 1 cm tykke hvite løkene vokser det opp to til tre tungeformede eller bredt lansettformede, 2-5 cm brede blad med lange bladskaft som er vridd en halv gang. Blomsterstengelen er trekantet og planten blomstrer i mai-juni med ca. 1 cm brede, hvite, stjerneformede og duftende blomster som sitter 6-20 sammen i en flat skjerm. Frøkapselen er 3-4 mm bred, med tre tydelige furer.   Ramsløk kjennes igjen på de brede bladene, de hvite blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand og den kraftige lukten av hvitløk. Bladene til ramsløk ligner liljekonvallens (Convallaria majalis) og disse to artene må ikke forveksles da liljekonvall er en temmelig giftig plante. Liljekonvallens blad mangler lukten av hvitløk, de er blankere og stivere, og bladskaftet er rødt nederst. Når plantene står i blomst, er det ingen problemer å se forskjell på ramsløk og liljekonvall.

UTBREDELSE

Ramsløk er viltvoksende i Europa og Asia, og arten dyrkes som hageplante i Nord-Amerika. I Norge finnes ramsløk i kyststrøk fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Planten vokser på skyggefulle, fuktige steder med næringsrik jord, gjerne på steinete grunn i løvskog og under ber

Urtekildens planteleksikon

ANVENDTE PLANTEDELER

Av ramsløk kan man bruke løkene, bladene og blomstene, og løken regnes som den medisinsk mest virksomme. Urten anvendes helst frisk i mai-juni, for bladene mister raskt sine medisinske egenskaper når de tørkes. Friske ramsløkblad kan brukes i salater og suppe, og ikke minst til pesto.

Urtekildens planteleksikon

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, antioksidant, blodsukkersenkende, kolesterolregulerende, blodåreutvidende, styrker kapillærårenes vegger, blodtrykksregulerende, blodfortynnende, kretsløpsstimulerende, antikoagulerende, hindrer sammenklebing av blodplater og dermed forebyggende mot hjerte-/karsykdommer, blodpropp og slag. Dessuten virker hvitløk appetittvekkende, fordøyelsesfremmende ved å stimulere utskillelsen av fordøyelsesvæsker, hemmer gjæring i tarmene, magestyrkende, fjerner innvollsparasitter, krampeløsende, slimløsende, hostedempende, antiastmatisk, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, svulsthemmende og hudirriterende.   Pyttsann, er det mer du vil vite om nordens hvitløk – ramsløk? Fortell meg gjerne om dine erfaringer med bruk av ramsløk. Kanskje du har oppskrifter som du vil dele med meg?

Urtekildens planteleksikon

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern