Slik lager du urtesalt – uten tilsetningsstoffer


Slik lager du urtesalt: Jeg har valgt å ha en del urter tilgjengelig i bakhagen. Her er det bare å åpne døren fra kjøkkenet og forsyne seg av det jeg måtte ønske. Ofte fortsetter de å vokse utover høsten.

Du kan bruke hvilke urter du ønsker. Gjerne urter du liker smaken av. I tillegg har jeg fått smaken på og sansen for urter som er krusiferøse og som avgifter godt, slik som kruspersille og koriander.

Her skal du få oppskrifter på to blandinger som jeg synes er smakfulle i tillegg til at de er supersunne. Økologisk som utgangspunkt er en selvfølge for meg.

Nyplukkete urter, klare til å lage urtesalt

Urter til bruk sammen med himalayasaltsalt

Urter som du ser over her er:

 • oregano
 • salvie
 • rosmarin
 • litt timian
 • sitronmelisse
 • gressløk

Her har du en annen sammensetning, men som er laget på samme vis:

 • Kruspersille
 • Koriander
 • Oregano
Urtene klare i foodprocessoren -min (2)

Jeg kjører urtene sammen i en foodprosessor og tilsetter en hvitløksbåt. Jeg fyller ofte opp hele denne beholderen. Tilsetter 2 dl grovt eller fint himalayasalt, og kjører det skikkelig sammen. Mengde salt er det samme uansett type urter jeg blander i.

Slik lager du urtesalt - her tørkes de i ovnen

Deretter fordeler jeg det på bakepapir og setter det i stekeovnen på ca 50 grader. Lar det stå til jeg kjenner det er helt tørt, sånn omtrent 1 times tid. La ovnsdøren stå på gløtt under tørkingen så fuktigheten siver ut.

Når jeg bruker andre varianter til urtesalt

Jeg lager utallige varianter av urtesalt/-krydder. Noen ganger bruker jeg sellerirot og andre grønnsaker, men da tar det utrolig langt tid for å få krydderet tørt. I de tilfellene lar jeg krydderet tørke på benken under et bakepapir, ofte i flere dager.

I og med at dette urtesaltet er helt uten konserveringsmidler/tilsetningsstoffer, så blir det hardt ved tørking. Det løser jeg ved å kjøre det en gang til i foodprosessoren, og vips, er det klart for rene glass til oppbevaring.

Urtesaltet oppbevares i norgesglass

Her er det ferdig malt. Jeg oppbevarer det gjerne i norgesglass.

Om du vil ha med deg litt i vert-/vertinnegave når du blir invitert bort, så er det bare å ta litt i et mindre glass. Min erfaring er at det er en populær vert-/vertinnegave .

Det er utrolig holdbart og det er så lite som skal til på et kokt egg, en salat eller liknende, så det varer lenge også.

Urtesalt blir brukt som tilbehør til nesten alt

Hvordan bruke urtesalt?

En god og enkel bruk av urtesalt uten tilsetningsstoffer til dressing:

 • Änglamark, gresk olivenolje (den er svak på olivensmak)
 • 1 hvitløksfedd
 • Tilsett urtesalt etter smak

Du kan også blande hjemmelaget kokosyoghurt og aioli laget på Hellstrøms vis og tilsette urtesalt etter smak.

Her finner du flere av mine tilbehørs-oppskrifter

VEL BEKOMME!

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern