Aioli på Hellstrøms vis lager du enkelt selv. Et supergodt tilbehør helt uten tilsetningsstoffer, og økologisk, fordi det er sunnest. Det er smakfullt å bruke i stedet for smør på brødskiven, gjerne med brokollispirer og egg i en eller annen form.
Ingredienser
- 4-5 fedd hvitløk, uten spire og skall
- 4 eggeplommer
- 3 dl olivenolje «ekstra virgin»
- salt
- kajennepepper (eller kvernet svart pepper)
- litt varmt vann
Knus hvitløken til puré. Tilsett eggeplommene. Rør eller pisk eggeplommene med hvitløken i et glass eller en stålbolle (jeg bruker litermålet som er i stål), la stå et par minutter. Bland inn salt og kajennepepper/pepper.
Pass på at eggeplommer og oljen har samme temperatur (jeg velger romtemperert). Det er viktig for ellers deler aiolien seg. La oljen renne i en tynn stråle ned i massen. Rør hele tiden med en visp til en tykk masse. Avslutt med litt varmt vann.
Oppbevar sausen i et lufttett Norgesglass eller liknende.
Aiolien har god holdbarhet, 1-2 uker i kjøleskap.
Noen avvik fra Hellstrøms oppskrift
Jeg bruker økologisk olje, Änglamark gresk variant fordi jeg ikke vil ha for fremtredende olivensmak, økologiske eggeplommer, himalayasalt og kvernet vanlig svart pepper. Det hender jeg drypper noen dråper økologisk lime oppi fordi jeg liker smaken. Dessuten hakker jeg hviløken i bittesmå biter og knuser dem videre, men puré blir det ikke akkurat.
Jeg vet at enkelte har en dæsj tørrsennep eller dijonsennep i. Det er lov å smake seg frem.
Jeg lager dessuten aiolien med en miksmaster. Det går fort og fungerer veldig greit.
TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Aioli lages uten egg. Det er en majones du viser til. Ordet/begrepet aioli er «stjålet» og misbrukes blant kokker.
Aioli innholder hvitløk, salt, sitron og oloivenolje. Smaksettes ofte med sort pepper.
Aioli lages uten egg. Det er en majones du viser til. Ordet/begrepet aioli er «stjålet» og misbrukes blant kokker. Og blander du inn sennep så blir det i slle fall en majones. En hvitløksmajones!
Aioli innholder hvitløk, (gjerne berg-) salt, sitron og oloivenolje. Smaksettes ofte med sort pepper.
Takk for din tilbakemelding. Har hentet denne fra Hellstrøms kokebok. Ja, jeg bruker ofte sennep i majones. Dette visste jeg ikke, men når berømte kokker kan bruke aioli på denne måten så kan vel jeg også. Endelig funnet noe som smaker godt i stedet for smør. Aioli er altås ikke tykk som den jeg har laget da?
Aioli er tykk, som majones.
https://traditionalspanishfood.com/spanish-tapas/spanish-garlic-aioli-recipe/