Fyrstekake uten gluten, sukker og melk – retrokake

Hva mer kan du ønske deg enn kaken over alle retrokaker: Fyrstekake uten gluten, sukker og melk. Spesielt når mandelkaker og marsipan står høyt oppe på listen over godt bakverk som kos i helgen.

OPPSKRIFT TIL KAKEBUNN:

6 dråper stevia m/vanilje, 2 ts Munk fruit. Det avhenger av type, så smak deg til, ½ dl Yacon sirup (smakes til)

  • 200 gr mandelmel
  • 50 gr sorghummel- eller casavamel
  • 2 ss fiberhusk
  • 1,5 ts bakepulver
  • 90 gr Nordstrandsmør
  • 30 gr MCT kokosolje
  • 3 eggeplommer
  • 2-4 ss mandelmelk (sjekk konsistensen som skal være fast)

OPPSKRIFT TIL FYLL:

12 dråper stevia m/vanilje, 2 ss (1ss) Munk fruit (prøvesmak), ½ dl Yacon sirup

  • 300 gram malte mandler uten skall
  • 3 eggehviter
  • 1 ts eplecidereddik

Mandlene er bløtlagte over natten og noe tørket i ovnen før de ble lagt i fryseren. Jeg har alltid mandler, hasselnøtter og valnøtter liggende klar i fryseren. Jeg fjerner skallet ved å bråtine mandlene med varmt vann.

FØLG GJERNE BLOGGEN GLADETARMER PÅ FACEBOOK – Bloggen for oss som blir syke av mat, ting vi puster inn m.m. og som vi ikke finner ut av hva er. Hvordan kan vi bli bedre? Denne siden er i utvikling med ny kunnskap om miljøgifter, ME, autoimmune sykdommer, allergier, persontilpasset helseoptimalisering, helseforbedring, funksjonell medisin m.m.

FREMGANGSMÅTE TIL SUNN OG SMAKFULL FYRSKEKAKE

Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle, skill eggeplommene fra eggehvitene.

Pisk eggeplommer, så vender du det inn i de tørre ingrediensene sammen med mykt smør og kokosolje. Tilsett mandelmelk om nødvendig.

Rør til en fast deig.

Finn frem en mikser og pisk eggehvitene med søtningsblandingen  og eddik til en seig marengs, tilsett deretter malte mandler.

Finn frem ønsket form, jeg anbefaler en form på 24 cm til denne oppskriften. bruk bakepapir og smør det og formen med kokosnøttolje som jeg forøvrig bruker til all steking.

Ta litt over halvparten av deigen, trykk ned i formen og litt opp langs kanten. Klem til deigen er tynn og jevn. Prikk deigen i bunnen og forstek i 3 minutter.

Ta ut bunnen og fordel fyllet utover deigen.

Fyrstekaken med smuldret deig på toppen

I stedet for å lage strimler som er vanlig for fyrstekake, smuldrer jeg deigen på toppen slik bildet over her viser. Det er enklere å gjøre det på denne måten da jeg synes denne deigen ikke er like enkel å forme som når man bruker hvetemel.

Stek midt i ovnen på 175 grader i omtrent 22-25 minutter. Prøv deg litt fram, stekeovner kan variere litt.

La den bli helt avkjølt før du serverer den. Det smaker godt med hjemmelaget kokosyoghurt tilsatt revet limeskall med en dæsj munkfruit iblandet hvis du vil ha den søt.

Hvis den ikke skal brukes med det samme, kan fyrstekaken deles opp i biter og fryses.

Hjemmelaget kokosyoghurt lager du enkelt selv – hvordan viser jeg deg i denne artikkelen

NØTTER OG MANDLER! Hvordan og hvorfor vi skal aktivisere enzymer i nøtter forteller jeg i denne artikkelen

TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

2 kommentarer om “Fyrstekake uten gluten, sukker og melk – retrokake”

Legg igjen en kommentar