Kikertsuppe med hvitløk og gurkemeie, terapeutisk mat


Hva med en varm kikertsuppe med hvitløk og gurkemeie? Når jeg nevner at kikertsuppe er terapeutisk mat, så er det fordi dette egner seg godt for mage/tarm, spesielt når den trenger hvile for å leges – som i tilfelle lekk tarm (Intestinal hyperpermeabilitet) og helsemessige utfordinger som ofte står i kø med lekk tarm, tarmdysbiose, tungmetallforgiftning o.l.

Noe av det jeg utelater i mitt kosthold er sukker, gluten, kumelksprodukter og raske karbohydrater.

Denne suppen passer like godt til lunsj som til middag. På en hustrig og kjølig dag er det deilig å ha suppe som varmer godt i kroppen.

FØLG GJERNE BLOGGEN GLADETARMER PÅ FACEBOOK – Bloggen for oss som blir syke av mat, ting vi puster inn m.m. og som vi ikke finner ut av hva er. Hvordan kan vi bli bedre? Denne siden er i utvikling med ny kunnskap om miljøgifter, ME, autoimmune sykdommer, allergier, persontilpasset helseoptimalisering, helseforbedring m.m.

KIKERTSUPPE MED HVITLØK OG GURKEMEIE – INNGREDIENSER

 • 5 dl kikerter
 • 2 store løk
 • 2-4 hvitløksbåter (jeg bruker 4 fordi jeg elsker hvitløk)
 • 2-3 store tomater (lektinredusert)
 • 1,2 liter vann (jeg bruker hjemmelaget grønnsaksbuljong)
 • 1 dl olivenolje (jeg bruker Änglamark sin greske variant, den er svakest i olivensmak)
 • 2 ts salt
 • 1/2 ts gurkemeie
 • Litt svart pepper, garam masala (jeg bruker spisskummin), urtekrydder eller krydder du liker.

FREMGANGSMÅTE

 1. Kikertene bløtlegges 8-10 timer og skylles deretter godt.
 2. Tilsett alle ingrediensene (foruten olivenoljen) i trykkokeren og blancher dem med litt kokosfett før du setter på lokket
 3. Kok dette i trykkokeren ca. 25 min (dvs etter at trykkindikatorene har poppet opp) Når du bruker trykkoker reduseres lektiner, koketiden havleres og jeg synes faktisk det blir mer smak av retten også).
 4. Når koketiden er over, tar du kjelen bort fra platen. Når indikatoren har gått ned, er det mulig å ta av lokket.
 5. Rør alt + olivenolje sammen før servering
 6. Tilsett koriander eller andre urter du liker

Jeg bruker mest mulig økologiske produkter for å minske giftstoffer i kroppen.  

Tomatene er skoldet, tatt skallet av og fjernet frøene (lektinredusert). Innimellom bruker jeg økologisk passata, det vil si at frøene er fjernet. De finnes økologisk på boks i de fleste dagligvarebutikker.  

Jeg har gjort et tillegg jeg synes er en forbedring av suppen, nemlig å lage en grønnsaksbuljong for å få mer smak. Den laget jeg god tid i forveien og hadde stående i fryseren.  

Velbekomme! Håper det vil smake.

SUPPETIPS! Rødbetesuppe – laget på hjemmelaget grønnsaksbuljong – oppskriften finner du her

TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern