Hva med en varm kikertsuppe med hvitløk og gurkemeie? Når jeg nevner at kikertsuppe er terapeutisk mat, så er det fordi dette egner seg godt for mage/tarm, spesielt når den trenger hvile for å leges – som i tilfelle lekk tarm (Intestinal hyperpermeabilitet) og helsemessige utfordinger som ofte står i kø med lekk tarm, tarmdysbiose, tungmetallforgiftning o.l.
Noe av det jeg utelater i mitt kosthold er sukker, gluten, kumelksprodukter og raske karbohydrater.
Denne suppen passer like godt til lunsj som til middag. På en hustrig og kjølig dag er det deilig å ha suppe som varmer godt i kroppen.
KIKERTSUPPE MED HVITLØK OG GURKEMEIE – INNGREDIENSER
- 5 dl kikerter
- 2 store løk
- 2-4 hvitløksbåter (jeg bruker 4 fordi jeg elsker hvitløk)
- 2-3 store tomater (lektinredusert)
- 1,2 liter vann (jeg bruker hjemmelaget grønnsaksbuljong)
- 1 dl olivenolje (jeg bruker Änglamark sin greske variant, den er svakest i olivensmak)
- 2 ts salt
- 1/2 ts gurkemeie
- Litt svart pepper, garam masala (jeg bruker spisskummin), urtekrydder eller krydder du liker.
FREMGANGSMÅTE
- Kikertene bløtlegges 8-10 timer og skylles deretter godt.
- Tilsett alle ingrediensene (foruten olivenoljen) i trykkokeren og blancher dem med litt kokosfett før du setter på lokket
- Kok dette i trykkokeren ca. 25 min (dvs etter at trykkindikatorene har poppet opp) Når du bruker trykkoker reduseres lektiner, koketiden havleres og jeg synes faktisk det blir mer smak av retten også).
- Når koketiden er over, tar du kjelen bort fra platen. Når indikatoren har gått ned, er det mulig å ta av lokket.
- Rør alt + olivenolje sammen før servering
- Tilsett koriander eller andre urter du liker
Jeg bruker mest mulig økologiske produkter for å minske giftstoffer i kroppen.
Tomatene er skoldet, tatt skallet av og fjernet frøene (lektinredusert). Innimellom bruker jeg økologisk passata, det vil si at frøene er fjernet. De finnes økologisk på boks i de fleste dagligvarebutikker.
Jeg har gjort et tillegg jeg synes er en forbedring av suppen, nemlig å lage en grønnsaksbuljong for å få mer smak. Den laget jeg god tid i forveien og hadde stående i fryseren.
Velbekomme! Håper det vil smake.
SUPPETIPS! Rødbetesuppe – laget på hjemmelaget grønnsaksbuljong – oppskriften finner du her
TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.