Slik lager du urtesalt – uten tilsetningsstoffer

Slik lager du urtesalt: Hyttesesongen er for lengst i gang for vårt vedkommende. Så herlig å gå barføtt ut for å klippe urter som allerede viser voksekraft. 

Hva er da mer naturlig enn å lage en omgang med urtesalt. Det er godt likt av oss som bor i hytta og alle sommergjestene som kommer og går, og kommer igjen.

En herlig tid!

Nyplukkete urter, klare til å lage urtesalt

Urter til bruk sammen med salt

Her har jeg plukket

  • oregano
  • salvie
  • rosmarin
  • litt timian
  • sitronmelisse
  • gressløk

Jeg vannet pallekarmene med grønnsaker og urter dagen før innhøsting, så da brydde jeg meg ikke om å skylle dem ytterligere. Det er jo fint å slippe å ha med fuktige urter å gjøre synes jeg. De må i så fall ligge litt på tørkepapir før bruk.

Du kan bruke hva du liker av urter. Har jeg pepperrot så bruker jeg det også.Jeg plukker bladene fra stilkene.

Urtene klare i foodprocessoren -min (2)

Jeg kjører dem sammen i en foodprosessor og tilsetter en hvitløksbåt. Jeg fyller ofte opp hele denne beholderen. Tilsetter 2 dl grovt salt, og kjører det skikkelig sammen.

Slik lager du urtesalt - her tørkes de i ovnen

Deretter fordeler jeg det på bakepapir og setter det i stekeovnen på ca 50 grader. Lar det stå til jeg kjenner det er helt tørt, sånn omtrent 1 times tid. La ovnsdøren stå på gløtt under tørkingen så fuktigheten siver ut.

Når jeg bruker andre varianter til urtesalt

Jeg har laget utallige varianter av urtesalt/-krydder. Noen ganger bruker jeg sellerirot og andre grønnsaker, men da tar det utrolig langt tid for å få krydderet tørt. I de tilfellene lar jeg krydderet tørke på benken under et bakepapir, ofte i flere dager. I og med at dette urtesaltet er helt uten konserverings-/tilsetningsstoffer, så blir det hardt ved tørking. Det løser jeg ved å kjøre det en gang til i foodprosessoren, og vips, er det klart for rene glass til oppbevaring.

Urtesaltet oppbevares i norgesglass

Her er det ferdig malt. Jeg oppbevarer det gjerne i norgesglass. Om du vil ha med deg litt i vert-/vertinnegave når du blir invitert bort, så er det bare å ta litt i et mindre glass.

Det er utrolig holdbart og det er så lite som skal til på et kokt egg, en salat eller liknende, så det varer lenge også.Har du lyst til å prøve å lage ditt eget urtesalt?

Urtesalt blir brukt som tilbehør til nesten alt

Hvordan bruke urtesalt?

En god og enkel bruk av urtesalt er til dressing.

  • Änglamark, gresk olivenolje (den er svak på olivensmak
  • 1 hvitløksfedd
  • Tilsett urtesalt etter smak

VEL BEKOMME!

Middagstips! Kikertsuppe – terapeutisk mat – oppskriften finner du her

Legg igjen en kommentar