Hva er lekk tarm og hva gjør den for helsen din?


Hva er lekk tarm, eller som det heter på fagsprøket, intestinal hyperpermeabilitet? Tynntarmen fungerer som fordøyelses/absorbsjons-organ for næringsstoffer, men også som immunforsvarets første vokter- og mekaniske barriere mot absorpsjon av bakterier, matproteiner (antigener), og andre store molekyler. Både malabsorpsjon og økt tarm-permeabilitet er assosiert med kroniske ubalanser i mage- og tarmsystemet, samt mange lidelser fra andre organer og kroppsfunksjoner.

LES OGSÅ: Sammenheng – lekk tarm, inflammasjoner og autoimmunitet

Ved lekk tarm blir slimhinnen i tarmkanalen skadet

…og det oppstår unormalt store åpninger mellom tarmcellene. Det betyr at store molekyler som har kommet inn i tarmen via mat og drikke og som normalt ikke kan passere tarmveggen nå har fri flyt.

Eksempler på slike molekyler som kan passere gjennom en lekk tarm er:

  • proteiner som gluten
  • helseskadelige bakterier
  • virus
  • ufullstendig fordøyde matproteiner
  • giftige slaggstoffer fra innsiden av tarmkanalen.

Alle disse partiklene slippes inn i blodet gjennom  en lekk tarmslimhinne og forårsaker en immunreaksjon.

Her kan du lese om mine erfaringer med å ta Xolair sprøyte for å bli bedre av urticaria/elveblest/angioødem – fra vondt til verre.

Hva med leverens avgiftningssystem?

Økt andel fremmedstoffer og bakterier i blodet samt opptak av toksiner (giftstoffer) og slaggstoffer fra tarmveggen kan overvelde leverens avgiftningssystem. Dette kan over tid kan føre til bl.a. et ekstremt sensitivt immunsystem. Immunreaksjoner på matproteiner som passerer gjennom en lekk tarmslimhinne fører til dannelse av store  antistoff molekyler (IgG4).  Disse faller deretter ned i ulike vev i kroppen, hvor de skaper betennelsesreaksjoner. Slike reaksjoner kan komme fra alle vev, inkl. muskler, ledd og hjerne.

Økt permeabilitet fremstår som en grunnleggende årsak til malabsorpsjon. (Det betyr manglende evne til å ta opp næringsmidler i tarmen) med påfølgende underernæring. I visse sykdomstilstander i tynntarmen for eksempel ved glutensensitivitet/cøliaki, kan permeabiliteten til store molekyler øke mens permeabilitet til små molekyler reduseres på grunn av skade på tarmoverflatens mikrotarmtotter (mikrovilli).

Som et resultat blir mikronæringsstoffene(vitaminer/mineraler) mindre tilgjengelige for kroppen og for å hjelpe til med avgiftning av proteinantigener som nå oversvømmer systemet. Videre fører malabsorpsjon til forstyrrelser i tykktarmens tarmflora. Det har flere konsekvenser. Inkludert negative effekter på forbrenningsevne og immunforsvar.

Et av de viktigste symptomene som indikerer at du kan ha lekk tarm

Det er en immunreaksjon på mange matvarer (matintoleranse). Delvis fordøyd protein og fett kan sive gjennom tarmslimhinnen og videre inn i blodet som vil utløse en immunreaksjon. (En type forsinket allergisk reaksjon, men med mer diffuse symptomer enn vanlig allergi).

En slik allergisk reaksjon kan føre til et eller flere av symptomene nevnt ovenfor. Ubehandlet kan det føre til mer alvorlige helseproblemer som: Inflammatorisk tarmsykdom, IBS, leddgikt, eksem, psoriasis, depresjon, angst, migrene/hodepine, muskelsmerter og kronisk tretthet.

I tillegg vil den betente tarmen ha et nedsatt opptak av viktige vitaminer og mineraler som inkluderer sink, jern og vitamin B12. Mye tyder også på at lekk tarm kan være en viktig medvirkende årsak til autoimmun sykdom som inkluderer diabetes type 1, revmatoid artritt, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, MS m.m.

FØLG GJERNE BLOGGEN GLADETARMER PÅ FACEBOOK – Bloggen for oss som blir syke av mat, ting vi puster inn m.m. og som vi ikke finner ut av hva er. Hvordan kan vi bli bedre? Denne siden er i utvikling med ny kunnskap om miljøgifter, ME, autoimmune sykdommer, allergier, persontilpasset helseoptimalisering, helseforbedring, funksjonell medisin m.m.

Kilde: Fedonklinikken

TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

En kommentar om “Hva er lekk tarm og hva gjør den for helsen din?”

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern