Autoimmune sykdommer – årsaker og mulig behandling


Autoimmune sykdommer – årsaker og mulig behandling: I dette innlegget ser jeg på oppdatert forskning rundt det eskalerende sykdomsbildet som autoimmune sykdommer er.

Jeg hadde lenge gått med tanken om å oppsøke Funksjonell medisinsk Institutt (heretter kalt FMI, nå endret til Full Potencial inspired by funcional medicine) for å se om det var hjelp å få der som det ikke har vært mulig å oppdrive i det konvensjonelle helsesystemet.

Jeg ble så vidt kjent med denne institusjonen via min tidligere privatlege i 2014. Jeg fikk god hjelp av denne privatlegen. Da jeg hadde vært fri for elveblest/kronisk/spontant urticaria m.m. en tid, begynte jeg å slurve med dietten og kosttilskuddene jeg tok. Jeg hadde ikke kommet langt nok i helbredelsesprosessen ser jeg nå. Jeg hadde ikke full forståelse at dette ikke er en kur, men snarere en livstilsendring. Det medførte gallopp av elveblesten m.m.

Fra bedre til verre på grunn av utskeielser

Det startet med noen få utskeielser som jeg tålte. Da vi dro på en utenlandsferie med venner sommeren 2017, ble det til at vi spiste de fleste middagene på restaurant, i tillegg til at jeg slurvet noe helt forferdelig med matinntaket til de andre måltidene.

Etter det galloperte elveblesten, og siden det, ble det bare verre og verre. Jeg skylder å forklare at jeg i 1998 fikk diagnosen ME (Myalgisk Ecefalopati) Det kan være greit å ha det som et bakteppe, i og med at vi kan tenke oss at ME er systemisk og kanskje til og med en autoimmun helsetilstand.

Høsten 2018 fikk jeg tilbud om å ta sprøyteserien Xolair for om mulig få bukt med den utrolig plagsomme elveblesten. Etter at jeg gjorde grundige undersøkelser om sprøyteinnhold o.a. (men ikke grundig nok), tok jeg min første og siste Xoliar sprøyte. Hvordan det gikk kan du se i mitt innlegg om hvorvidt Xolair kan gjøre vondt verre dersom du har ME.

Helsevesenet er i endring – Autoimmune sykdommer, årsaker og mulig behandling

Det norske helsevesenet og EU har store planer om å endre helsevesenet til et mer persontilpasset helsevesen – som Funksjonell medisinsk Institutt (endret til Full potencial inspired by functional medicine) praktiserer i dag.

Vi er ikke opplært til å finne og behandle de underliggende årsakene til betennelse og kronisk sykdom. Skjulte allergener, infeksjoner, miljøgifter, inflammatorisk kosthold, stress, spesielle genvarianter og mere kan være underliggende årsaker til disse inflammatoriske tilstandene.

En enorm økning i kroniske lidelser

Den enorme økningen i kroniske lidelser i Amerika og vesten har fått selv presidenten i The American Medical Association (AMA) til å uttrykke at tradisjonelle helseinstitusjoner trenger en kraftig endring for å kunne håndtere den enorme veksten i komplekse kroniske lidelser. Og både EU, USA og helsemyndighetene  i Norge mener vi nå står foran et paradigmeskift i helsetjenestene med mer persontilpasset medisin og en befolkning som tar mer ansvar for egen helse.

Autoimmune sykdommer er sykdommer hvor immunsystemet har begynt å angripe kroppens eget vev. I noen tilfeller er det skjoldbruskkjertelen som er under angrep. I andre er det tarmen, huden, hjernen, bukspyttkjertelen, muskler, ledd, øyet eller et annet organ. Men uansett hvilken del av kroppen din som er under angrep, er den skyldige ditt immunsystem.

Dette betyr at for å behandle, forebygge og reversere autoimmune sykdommer må du få immunsystemet tilbake under kontroll. Generelt blir ikke autoimmune sykdommer behandlet som sykdommer i immunsystemet som helhet. I stedet blir de som oftest behandlet som sykdommer i bestemte organer. Dette medfører dessverre at det ikke er et enhetlig behandlingsregime for autoimmune tilstander.

Vi trenger å få se de bakenforliggende årsaker til autoimmune sykdommer

Dersom du lider av en autoimmun sykdom, vil du ofte møte en spesialist som fokuserer på det organet som blir berørt:

 • En revmatolog for revmatoid artritt
 • En endokrinolog for Hashimotos og diabetes
 • En gastroenterolog for cøliaki, ulcerøs kolitt og Crohns
 • En dermatolog for psoriasis, og så videre

Hvis du har flere autoimmune tilstander, som mange har, vil du se flere forskjellige spesialister. Hver av dem vil trolig foreskrive en medisinering. Og trolig vil ingen av disse spesialistene se på hvordan man kan styrke og støtte immunforsvaret som helhet.

Jeg spurte fastlegen min for kort tid siden om det finnes institusjoner, leger e.l. som kan se kroppen min som en helhet og finne de underliggende årsakene til mine lidelser. Da kunne han fortelle at helsestystemet i Norge er slik at det finnes en spesialist for hver finger. Det er ikke lenger noen som ser på helheten.

Grunnet denne uttalelsen ble jeg ytterligere styrket i vissheten om at jeg må fortsette å ta ansvar for egen helse og søke kunnskap på egenhånd. Kort fortalt velger jeg å gå fra å være pasient til å bli aktient.

Jeg har testet meg og blitt undersøkt 

I 2019 bestemte jeg meg for at jeg skulle gå noen steg i det konvensjonelle helsesystemet for å forsikre meg om at alt skulle prøves ut for om mulig få hjelp til elveblesten (jeg har bla salisylate- og biogenaminintoleranse). Jeg har vært på Rikshospitalets hudavdeling. Noe som kun førte til en behandling med mer antihistaminer (hvor jeg en periode tok det anbefalte maximum) og i tillegg syrehemmende midler. De syrehemmende midlene ble imidlertid tatt av markedet fordi de kunne være kreftfremkallende.

Likevel var jeg like syk av mat jeg spiste, luft jeg pustet inn, kulde- og varmereaksjoner, elveblest som også utløses av trykk på huden m.m. Det siste jeg har vært til undersøkelse for er Sjøgrens syndrom, hvilket jeg har i en mild form. Det baller på seg av syndromer og diagnoser som jeg helst ikke vil ha flere av.

Dette har gjort at jeg vil gi meg selv en ny mulighet til bedring av de grunnleggende årsaker til mitt sykdomsforløp. Mye har jeg allerede kunnskap om.

Jeg vet blant annet at dette vil bli en krevende ferd. Men når situasjonen er som den er med et eneste kaos av plagsomme og redelsfulle symptomer, ønsker jeg å komme ett hakk videre mot lysere tider.

Derfor siterer jeg følgende fra FMI

Funksjonellmedisinsk Institutt er en privat, uavhengig institusjon som i 2021 har endret navn til Full Potencial inspired by Fuctional Medicine.

Som blant andre det verdensledende amerikanske sykehuset Cleveland Clinic i USA, så mener vi at kunnskap om helse og kosthold for hver enkelt av oss – potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi bringer derfor videre ny interessant forskning og kunnskap vi mener kan ha interesse for flere enn oss. Vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Vi vil alltid søke en helhet.

Inflammasjoner og betennelser er svært aktuelt innenfor medisinsk forskning. Det kobles nå til nesten alle kjente kronisk sykdommer:

 • Fra hjertesykdom til kreft
 • Diabetes til fedme
 • Autisme til demens
 • Stoffskiftesykdommer
 • Muskel- og skjelettplager
 • Fordøyelsesplager
 • Leddgikt
 • Depresjon og andre psykiske lidelser

Andre inflammatoriske sykdommer, slik som allergi, astma, artritt og autoimmune sykdommer øker dramatisk i den vestlige verden. Som leger er vi opplært til å dempe inflammasjon med aspirin, anti-inflammatoriske medikamenter, steroider, og stadig kraftigere immunundertrykkende medikamenter med potensielt alvorlige bivirkninger. Disse medikamentene kan være livsviktige i autoimmune utbrudd – men det langsiktige målet må være å kunne leve uten.

Jeg kommer til å skrive litt om behandlingen fremover, så er dette nødvendig og interessant stoff for deg, så kan du gjerne følge meg på Facebook her.

Dersom du vil se mer om min sykdomshistorie, kan du titte i dette innlegget.

FUNKSJONELL MEDISIN! I denne artikkelen skriver jeg om 7 måter å bekjempe inflammasjon/betennelse i kroppen

Kilder til innlegget:

En kommentar om “Autoimmune sykdommer – årsaker og mulig behandling”

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern