Hvordan og hvorfor skal vi aktivisere enzymer i nøtter ved å bløtlegge nøtter og frø? Ved å bløtlegge nøtter og frø i vann, blir de lettere å spise og all bitter smak blir borte. Det sitter enzymbeskyttelse i det harde skallet.
Bløtlegging gjør at nøttene og frøene blir klare for å spire og gro, samt at enzymene blir tilgjengelig for oss gjennom maten. Proteinet i nøttene og frøene blir lettfordøyelig og dermed økes også dets ernæringsmessige potensial ved at alle de gode stoffene blir lettere å ta opp for kroppen.
Når vi spiser nøttene som de er, så går de mer eller mindre gjennom tarmen uten å få gjøre den gode jobben de er tiltenkt.
Bløtleggingstiden vil variere avhengig av type
Jo hardere nøtter og frø, desto lenger må de bløtlegges. La vannet stå 2,5-5 cm over nøttene og frøene. Da vil de ese ut og oppta oksygenet i vannet. Skyll og skift vann ofte.
- Mandler, hassel, pistasj (nøtter) 4-8 timer
- Para nøtter, pekan, valnøtter 2-4 timer
- Cashew, makadamia, pinjekjerner 1-2 timer (aldri mer)
- Hampfrø, trenger ikke bløtlegges
- Bløtlagte nøtter og frø kan spises som bløtlagte. Bollen med bløtlagte nøtter, kan stå i kjøleskap. Da holder nøttene og frøene seg i ca 2-3 dager.
Nøttene kan spises våte, men det synes ikke jeg er så godt. Ved å dehydrere dem på ikke mer enn 42 grader celsius vil de bli tørre og fine igjen.
Egenskapene etter bløtleggingen vil bli bevart. Å tørke nøtter tar ca 24-36 timer. Nøttene skal kjøle seg helt og pakkes bort i lufttette glass, bokser eller poser. Slik holder de seg i flere måneder.
Oftest tørker jeg dem i stekeovnen på nevnte varme i noen få timer og legger de deretter i fryseren. Jeg bruker mye nøtter i mange typer bakverk slik som kaker sunt godteri, knekkebrød og brød. Jeg synes det er krevende å få dem skikkelig tørre i stekeovnen. Det er derfor jeg velger å fryse dem.
TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.