Hvordan og hvorfor skal vi aktivisere enzymer i nøtter?


Hvordan og hvorfor skal vi aktivisere enzymer i nøtter ved å bløtlegge nøtter og frø? Ved å bløtlegge nøtter og frø i vann, blir de lettere å spise og all bitter smak blir borte. Det sitter enzymbeskyttelse i det harde skallet.

Bløtlegging gjør at nøttene og frøene blir klare for å spire og gro, samt at enzymene blir tilgjengelig for oss gjennom maten. Proteinet i nøttene og frøene blir lettfordøyelig og dermed økes også dets ernæringsmessige potensial ved at alle de gode stoffene blir lettere å ta opp for kroppen.
Når vi spiser nøttene som de er, så går de mer eller mindre gjennom tarmen uten å få gjøre den gode jobben de er tiltenkt.

FØLG GJERNE BLOGGEN GLADETARMER PÅ FACEBOOK – Dette er en blogg for oss som ikke finner ut av hva som feiler oss. Vi blir syke av mat, ting vi puster inn og mange andre ting som vi ikke finner ut av hva er. Hvordan kan vi bli bedre? Denne siden er i stadig utvikling med ny kunnskap hva gjelder ME, autoimmune sykdommer, matogintoleranser, funksjonell medisin som er persontilpasset m.m.

Hvordan og hvorfor skal vi aktivisere enzymer i nøtter?

Bløtleggingstiden vil variere avhengig av type

Jo hardere nøtter og frø, desto lenger må de bløtlegges. La vannet stå 2,5-5 cm over nøttene og frøene. Da vil de ese ut og oppta oksygenet i vannet. Skyll og skift vann ofte.

  • Mandler, hassel, pistasj (nøtter) 4-8 timer
  • Para nøtter, pekan, valnøtter 2-4 timer
  • Cashew, makadamia, pinjekjerner 1-2 timer (aldri mer)
  • Hampfrø, trenger ikke bløtlegges
  • Bløtlagte nøtter og frø kan spises som bløtlagte. Bollen med bløtlagte nøtter, kan stå i kjøleskap. Da holder nøttene og frøene seg i ca 2-3 dager.

Nøttene kan spises våte, men det synes ikke jeg er så godt. Ved å dehydrere dem på ikke mer enn 42 grader celsius vil de bli tørre og fine igjen.

Egenskapene etter bløtleggingen vil bli bevart. Å tørke nøtter tar ca 24-36 timer. Nøttene skal kjøle seg helt og pakkes bort i lufttette glass, bokser eller poser. Slik holder de seg i flere måneder.

Oftest tørker jeg dem i stekeovnen på nevnte varme i noen få timer og legger de deretter i fryseren. Jeg bruker mye nøtter i mange typer bakverk slik som kaker sunt godteri, knekkebrød og brød. Jeg synes det er krevende å få dem skikkelig tørre i stekeovnen. Det er derfor jeg velger å fryse dem.

OPPSKRIFT! Smakfulle, sprø og glutenfrie knekkebrød lager du enkelt selv og oppskriften finner du i denne artikkelen.

TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern