Sammenheng – lekk tarm, inflammasjoner og autoimmunitet: Ledende immunologer mener nå at lekk tarm er avgjørende for utvikling av autoimmun sykdom.
Her forklarer og beskriver Funksjonellmedisinsk Institutt «lekk tarm», gjeldene forskning, hvordan den arter seg og mulig behandling.
Sammenheng – lekk tarm, inflammasjoner og autoimmunitet
Grunnen til at jeg ønsker å belyse tematikken, er at jeg selv tar ansvar for egen helse og har bestemt meg for å fortsette en behandling jeg ble så mye bedre av for noen år siden. Jeg hoppet av behandlingen for tidlig og har fått dårligere helse igjen med renter kan jeg si deg. Du er velkommen til å følge meg på reisen min fremover.
Hvordan defineres tarmhelsen?
Tarmens tilstand avgjør hvilke og hvor mange næringsstoffer som absorberes, og hvilke toksiner, allergener og mikrober som holdes ute, og er derfor direkte knyttet til helheten til den totale menneskelige organismen. Tarmhelsen kan defineres som optimal fordøyelse, absorpsjon og assimilering av mat. Men dette avhenger av mange faktorer. For eksempel er bakteriene i tarmene som en regnskog – et mangfoldig økosystem. De må være i balanse for at man skal oppnå optimal helse.
Det er over fem hundre arter og 1,5 kilo bakterier i tarmen din
Det er en kjemisk fabrikk som hjelper deg med å fordøye maten, produsere vitaminer, bidrar til å regulere hormoner og skille ut giftstoffer. Man snakker ofte om at man kan få en ubalanse i tarmfloraen. Overvekst av parasitter, gjærsopp eller ugunstige bakterier, eller for lite av de gode bakteriene som laktobacillus eller bifidobakterier kan føre til fordøyelsesplager, ubalanser i tarmfloraen og nedsatt helse.
Les mer om: Hva er lekk tarm og hva gjør den for helsen din?
Intestinal hyperpermeabilitet eller «lekk tarm»
Immunforsvaret ditt (og dermed kroppen din) er beskyttet mot det giftige miljøet i tarmen din med en slimhinnebarriere som bare er en celle tykk, 0,03 mm. Dette tynne laget dekker et overflateareal på størrelse med en tennisbane, men det inneholder i utgangspunktet et kloakksystem. Hvis dette tynne laget eller tarmbarrieren er skadet, slik at ufordøyde matpartikler, mikrober, giftstoffer, og mer trenger gjennom tarmen og inn i underliggende vev hvor de treffer immunforsvarsceller, settes det i gang en betennelsesreaksjon. Denne tilstanden i tarmen kalles for Intestinal hyperpermeabilitet eller «lekk tarm».
Alle disse partiklene som trenger gjennom tarmbarrieren blir tolket av immunsystemet som inntrengere, og setter immunsystemet i høy beredskap og utløser en kraftig økning i betennelse. Ufordøyde matpartikler blir da av immunforsvaret betraktet som en «fiende» og kan bli merket med antistoff, f.eks IGG, som gir det vi kaller matintolleranse.
En slik langvarig belastning på immunforsvaret vil til slutt kunne føre til at det floker seg, og det ender opp med at immunforsvaret angriper kroppens eget vev ved en feiltakelse. Lekk tarm kan derfor være en viktig årsaksfaktor til utvikling av autoimmunitet og inflammatoriske tilstander, psykiske lidelser og andre helseutfordringer.
Forskning på lekk tarm og sammenheng mellom inflammasjoner og autoimmunitet
De siste 10 årene har det vært en voldsom økning i forskningen og kunnskapen om sammenhenger mellom tarmhelse og en lang rekke helseplager og psykiske lidelser.
Lekk tarm eller Intestinal hyperpermeabilitet blir nå knyttet til en lang rekke andre symptomer og tilstander som astma, diabetes, reumatoid artritt, irritabel tarmsyndrom, psoriasis, eksem, autoimmune tilstander, psykiske lidelser og andre.
Harvard- forskeren Alessio Fasano sier at et protein kalt Zonulin er sentralt ved lekk tarm. «Selv om vi ikke vet alt om frigjøringen av Zonulin, vet vi at visse bakterier og gluten kan gjøre det. Sammen med genetiske faktorer kan det være nok til å skape en «perfekt storm» for å utløse sykdom».
«Jeg tror at uten tap av tarmbarriere (lekk tarm),» sier Dr. Fasano, «er det vanskelig å forstå hvordan autoimmune sykdommer vil utvikle seg.»
Symptomer
Fra «lekk tarm» oppstår til man opplever symptomer kan det i mange tilfeller ta mange år. Så med andre ord kan man ha «lekk tarm» i lang tid uten å oppleve noen merkbare symptomer.
I hovedsak er symptomene fra magen oppblåsthet, luft, magesmerter, matfølsomhet, matintolleranser med mere. Noen mennesker opplever diaré mens andre kan oppleve forstoppelse. Noen opplever også symptomer som slitenhet og slapphet, muskelsmerter, hudplager m.m.
Hvorfor din tarm kan være i trøbbel og være «lekk» (intestinal hyperpemabilitet)?
I vår verden er det mange ting som kan slå vårt fordøyelsessystem ut av balanse. Blant annet kan dette være:
- Inflammatoriske matvarer som gluten, melk, mais, soya, egg og sukker kan føre til matoverfølsomhet og lekk tarm.
- Infeksjoner fra parasitter, gjærsopp eller bakterier kan også føre til lekk tarm og fordøyelsesplager.
- Lite fiber, mye sukker, prosessert mat og næringsfattig mat kan gi næring til at ugunstige bakterier og gjærsopp vokser i tarmen og som igjen fører til et skadet økosystem.
- Overbruk av medisiner, som antiinflammatoriske midler, antibiotika, syreblokkerende stoffer og steroider, kan skade tarmkanalen eller ødelegge normal fordøyelsesfunksjon.
- Toksiner som kvikksølv og muggtoksiner kan skade tarmen og legger også forholdene til rette for at ugunstige bakterier og gjærsopp kan vokse opp.
- Stress kan endre tarmenes nervesystem som igjen bidrar til en lekk tarm og kan endre tarmbiotaen.
Hvordan behandle en «lekk tarm»
Mens mange behandler symptomene på disse fordøyelsesplagene, ser Funksjonellmedisin på hele kroppen som helhet og forsøker å finne og behandle de bakenforliggende årsakene til symptomene man opplever.
Etter at man har gjort en bred utredning vil man blant annet kunne arbeide med disse fire områdene:
1. Fjerne – Fjern det uønskede. Målet er å kvitte seg med ting som påvirker fordøyelsessystemet negativt, for eksempel inflammatorisk mat. Inflammatoriske matvarer som gluten, melk, mais, soya, egg og sukker kan føre til matoverfølsomhet. Infeksjoner fra parasitter, gjærsopp eller bakterier kan det også hende man må behandle.
2. Erstatte – Erstatte et ugunstig kosthold med et optimalt og lav-inflammatorisk kosthold for å oppnå god fordøyelse.
3. Gjenopprette – Å tilføre gunstige bakterier for å gjenopprette en sunn balanse mellom gode bakterier.
4. Reparere – Å tilføre næringsstoffene som er nødvendige for å hjelpe tarmen med å reparere seg selv er også avgjørende.
Vi gjør oppmerksom på at resultatene kan variere og være ulike fra person til person.
Du er velkommen til å følge med på min ferd som startet i 2019.
Kilde:
Funksjonellmedisinsk Institutt/Full Potential
TAKK FOR AT DU LESER BLOGGEN GLADETARMER! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.