Det er en stor utfordring å finne gode middagsretter når det er mye man for tiden ikke kan ha av alle de gode ingrediensene som finnes, det er derfor jeg deler viden om av mine oppskrifter, men det kan ikke sies ofte nok; Det er ikke alltid jeg lykkes, for selv om denne suppen smakte fortreffelig, kan det være kyllingkraften jeg reagerte litt på. Her kan du med fordel bytte ut kyllingkraft med grønnsakskraft laget på ingredienser som det ikke er histaminer og salisylsyre i.
Les også: Liste over matvarer uten histaminer.
For det er nå en gang sånn at med matintoleranse bygger det seg opp; Slik å forstå, hender det at jeg har sneket inn (les: skeiet ut i helgen for eksempel) enkelte ting som jeg på forhånd vet jeg reagerer på. Da baller det på seg og gir mye utslag som elveblest, sår i munn, svelg, luftsmerter o.l. Det er ikke nødvendigvis slik at reaksjonene kommer umiddelbart, og det gjør det enda vanskeligere å finne ut hva det er man ikke tåler.
Ingredienser til 2 personer:
- 6 økologiske gulrøtter (medium i salisyl)
- 1 purre (lav i salisyl)
- 3 små hvite økologiske poteter (lav i salisyl)
- Liten bit økologisk sellerirot (antatt høy i salisyl)
- 2 fedd hvitløk (lav i salisyl)
- 3/4 liter frossen kyllingkraft (fra Stangekylling)
- 2ss creme fraiche
Blancheres i gryte på middels varme, grønnsakene skal være blanke, ikke ta farge.
Hell oppi kyllingkraft eller grønnsakskraft og la det koke seg helt mørt.
Kjør alt i en blender eller bruk stavmikser til en glatt suppe.
Rør inn creme fraiche.
Du kan variere grønnsakene litt for annen smak eller med hva som tåles.
Skal du servere denne til gjester, kan du rive litt gulrot og ha på toppen sammen med litt koriander eller bladpersille (begge lave i salisyl).
Med tanke på histaminer (biogenaminer) er det 0 histaminer i de brukte grønnsakene (er litt usikker på koriander og hvitløk). Kyllingkraften derimot kan det være biogenaminer i. Så bruk gjerne grønnsakskraft i stedet
Alt må jo som kjent brukes med varsomhet. Denne artikkelen er oppdatert september 2024.