Salisylsyre/salisylate intoleranse – hva er det?

Slår du opp på nettet vil du få blant annet denne forklaringen på hva salisylsyre/salisylate er, og det er forsåvidt riktig. Det finnes i mange forskjellige tillagde medisiner, i sminke, kroppskremer o.l.:
Salisylsyre er en organisk syre som brukes i en rekke medisinske sammenhenger. Salisylsyre virker smertestillende, febernedsettende og hemmende på betennelsesreaksjoner. Salisylsyre har fått sitt navn etter selje/pil (Salix), som har et naturlig innhold av denne syren, og hvorfra man første gang isolerte den.Av samme grunn har avkok av pilebark vært brukt i den folkelige medisin.

Salisylsyre er altså i utgangspunktet et naturlig konserveringsmiddel. Kjemikalienes oppgave er å virke konserverende på matvarer så som å virke beskyttende mot sykdommer, insekter, sopp og bakterier.
Noen mennesker har av forskjellige grunner blitt følsomme for salisylsyre, som dermed forårsaker allergi eller matvareintoleranse.
Salisylsyre/salisylate finnes i mange typer grønnsaker. urter, krydder og frukt.

Hva skal man så gjøre? Spise naturlig mat i sin naturlige form og gjenskape balanse i tarmen – utgangspunktet til fysisk og psykisk helse. Noen har god evne til å bryte ned melk, men tåler ikke noe salisylsyre. Andre har en god evne til å bryte ned biogene aminer, men tåler ikke det minste grann av gluten. Derfor vil en diett variere for de forskjellige mennesker.
Hvis man sliter med matintoleranse er det viktig at man konsentrerer seg om å bygge opp kroppen og ikke bare kutter det man ikke tåler. Gode kosttilskudd og rikelig med planteføde er viktig for å øke toleranseevnen. Å spise levende planteføde kan hjelpe kroppen til å fordøye maten, så legg vinn på å spise grønnsaker til hvert måltid.
Overdrivelse er ikke bra, uansett hva det er. Variasjon er nøkkelen. Rotasjonsdiett kan være en god løsning for mange.
Det er viktig å starte i riktig rekkefølge, å tilføre er viktigere enn å kutte ut.Ferdigmat i pose og pakke, godteri og brus kan trygt kuttes ut. Men å ta bort næringsrike matvarer fra kostholdet kan gi feilernæring, så man må legge vinn på å erstatte og ikke bare kutte ut. Tilfør kroppen rikelig med naturlig, næringsrik mat.

Hvis du søker på Internett finner du mange lister som angir hvilke matvarer som har salisylsyre/salisylate og biogenaminer i seg, noen mer pålitelige enn andre. 

Innholdet av salisylsyre og aminer avhenger av for eksempel type vare, modningsgrad, lagringstid og -forhold, og kan derfor variere sterkt. Det kan være en av årsakene til at listene ikke alltid stemmer over ens.
Det er et langt lerret å bleke, det å finne ut av sine matintoleranser. Jeg tar for meg intoleranse overfor salisylsyre og aminer. Jeg tror det er viktig at man har noen ved sin side som kan hjelpe til med å finne gode løsninger slik at man spiser mest mulig riktig i forhold til sin situasjon, også med tanke på at det største ønsket må være at tarmene leges underveis.Meld deg gjerne i Facebookgruppen Histamin-/salisylateintoleranse

En kommentar om “Salisylsyre/salisylate intoleranse – hva er det?”

  1. Hei. Har du lest heftet The healthier I ate, the sicker I got? Helt vanvittig lesning. Salisylsyre gir også urinsyregikt!!!! Det skulle jeg ønske at flere leger ble oppmerksom på og kunne fortelle sine pasienter. Ved å kutte ut bla. frukt, bær, olivenolje og tomater, kan urinsyregikten gi slipp.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern