Null liste histamin og salisylsyre: Dette er en oversettelse av den tyske histaminlisten som ligger her:
http://www.histaminintoleranz.ch/download/SIGHI-FoodCompatibilityList_HIT(EN).pdf
http://www.histaminintoleranz.ch/download/SIGHI-FoodCompatibilityList_HIT(EN).pdf
Tilføyelser fra appen «Food intolerances» er noen steder satt inn. Klassifisering av salisyl er hovedsakelig hentet fra
http://salicylatesensitivity.com samt google.com
http://salicylatesensitivity.com samt google.com
Matvarer som er fri for histamin OG salisyl er merket grønt. Resterende har salisylinnhold i parentes. Det er likevel viktig å huske at man kan ha individuelle allergier og intoleranser som påvirker hva man tåler. Noen matvarer vil også inneholde tilsetningsstoffer som ikke tåles. Denne listen kan utvides betydelig dersom man tar inn mat som er «1» i histamin/salisyl. Det bør tilstrebes å ha et variert kosthold med næringsrike matvarer. Man bør derfor forsøke å utvide kosten.
EGG
Eggeplomme
Vaktelegg
MELKEPRODUKTER
Smør
Kremost, fersk uten tilsetninger
Geitemelk
Fersk gauda
Mascarpone
Mozzarella
Ricotta
Kremfløte
Pasteurisert melk (mulig frigjører)
Melk UHT (Ultrapasturisert melk, ikke laktosefri)
Kesam, skjørost
Cottage cheese
KJØTT
Fersk storfe
Kjøttdeig (spist rett etter produksjon)
Fjærkre (Kylling, kalkun, and, vaktel etc.)
Oksetunge
Fra app; lam, fersk kanin, kalv. Alt ferskt kjøtt, mørningstid øker histamin. Alt kjøtt fra butikk vil være mørnet.
App anbefaler å vaske alt kjøtt ettersom histamin er vannløselig.
FISK
Fersk fanget eller frossen
STIVELSE/MEL
Kastanje (høy i salisyl, vannkastanje veldig høy i salisyl)
cornflakes uten tilsetning som malt eller folic acid (høy i salisyl)
Hampfrø (ikke notert i salisyl??)
Maltodextrin (fermentert karbohydrat)
Hirse
Havre
Potet med skall
Nypoteter med skall og skrelte
(potet notert som nei på mastocytosedietten. Gir ofte reaksjon)
Quinoa
Ris, inkl kjeks og nudler
Sago (laget av potet i norge)
Spelt (frigjører?)
Søtpotet (høy i salisyl)
Yam (ikke notert i salisyl)
Mais (ikke boks, fersk +tørket ok) (høy i salisyl, maisstivelse er 0 i salisyl)
Teff (fra app)
Tapioka (fra app)
Null liste histamin og salisylsyre – denne må dobbeltsjekkes
Grunnen til at jeg påpeker det er at det kan gå år mellom denne artikkelen og tidspunktet da du trenger orienteringen.
FETT/OLJE
Rapsolje
Margarin
Ghee (lav i salisyl)
Planteoljer (med unntak av solsikke) Maisolje moderat i salisyl.
Olivenolje (svært høy i salisyl)
GRØNNSAKER
Artisjokk (høy i salisyl)
Asparges (på boks er moderat i salisyl, fersk er lav)
Rødbete (moderat i salisyl)
Paprika (Svært høy i salisyl)
Broccoli (høy i salisyl)
Rosenkål (?Histaminfrigjører?) lav i salisyl
Kål, grønn eller hvit
Kål, (ikke rosenkål og knutekål)
Gulrot (moderat i salisyl)
Blomkål (lav i salisyl)
Selleri
Sikori (svært høy i salisyl)
Squash (høy i salisyl)
Agurk (svært høy i salisyl)
Endive (svært høy i salisyl)
Fenikkel
Gresskar (nei på mastocytosedietten). (moderat i salisyl)
Brekkbønner
Salat, hode og blader (moderati salisyl)
Isbergsalat
Mungbønner
Kinakål (ikke notert i salisyl)
Pastinakk (moderat i salisyl)
Reddik, røde små runde (høy/svært høy i salisyl)
Reddik, hvite, lange (høy/svært høy i salisyl)
Fra app;
Lotusrot
Ruccula
Nepe
Nashi pære
Pære (inneholder andre biogene aminer)
URTER
Basilikum (svært høy i salisyl)
Kjøkkenurter, tørkede
Mynte (svært høy i salisyl)
Oregano (svært høy i salisyl)
Persille (lav i salisyl)
Salvie (svært høy i salisyl)
Gressløk (lav i salisyl)
Rosmarin (svært høy i salisyl)
Fra app:
Safran
FRUKT OG BÆR
Eple (golden delicious lav i salisyl, red delicious moderat i salisyl, alle andre høy i salisyl)
Aprikos (svært høy i salisyl)
Bjørnebær (svært høy i salisyl)
Solbær (svært høy i salisyl)
Blåbær (svært høy i salisyl)
Kokosnøtt, fersk (ikke notert i salisyl, tørket er moderat i salisyl)
Tranebær (svært høy i salisyl)
Dadler, tørkede (2 på app) (svært høy i salisyl)
Druer, (inneh. andre biogene aminer) (svært høy i salisyl)
Tyttebær (ikke notert i salisyl)
Litchi (høy i salisyl)
Meloner, unntatt vannmelon (høy i salisyl, cantoloupe svært høy i salisyl)
Kirsebær (svært høy i salisyl)
Nektarin (høy i salisyl)
Fersken (høy i salisyl)
Sharon, kaki (moderat i salisyl)
Granateple (moderat i salisyl)
Rosiner (2 på app) (svært høy i salisyl
Rips, hvit, rød (svært høy i salisyl
Tindved (sea buckthorn/sallow thorn) (ikke notert i salisyl)
Vannmelon (2 på app) (høy i salisyl)
Fra app;
Fiken, fersk (ikke notert i salisyl)
Pasjonsfrukt (moderat i salisyl)
Choko/chayote ikke klassifisert i histamin, null i salisyl
SØTNING
Karamell (brunet sukker) (lav i salisyl)
Fruktsukker (ikke notert i salisyl)
Honning (svært høy i salisyl)
Laktose
Maltose (ren) (malt og maltekstrakt er 0 i salisyl)
Lønnesirup
Stevia
Rørsukker (raffinert 0 i salisyl, uraffinert moderat i salisyl)
Fra app:
Melasse
KRYDDER
Kanel (2 på app) (høy i salisyl)
Paprika (svært høy i salisyl)
Hvit eddik (2 på app) (svært høy i salisyl)
TE
Lime blossom
Peppermynte
Rooibos
Salvie
Verbena urtete
Urtete er generelt lav på app, men obs evt. Tilsetninger. (All te er høy i salisyl)
JUICE, ANNEN DRIKKE
Tranebærjuice (svært høy i salisyl)
Hylleblomst (ikke notert i salisyl)
Vann på flaske uten kullsyre
Vann fra springen
Resterende er ikke klassifisert ift salisyl
FARGESTOFFER
Mye er ikke klassifisert
Ren karamell (150a E 150b E150c E 150d)
KONSERVERINGSMIDLER
Natriumnitritt (E250)
FORTYKNINGSMIDLER
Pektin
Arrowroot
HEVEMIDLER
Cream of tartar
SURHETSREGULERENDE MINDLER
Askorbinsyre
Sitronsyre – (utvunnet av karbohydrat og muggsoppen asperilligus niger (svartmugg) mange reagerer)
AROMASTOFFER
Vanillin, syntetisk (vanligvis utvunnet av råttent treverk)
Oversikten er hentet fra facebooksiden Histaminintoleranse Norge som du finner ved å trykke her
Hei, jeg har forstått det sånn at mozzarellaost er fermentert (lages med bakteriekultur) og derfor histaminrik??
Det er så lenge siden jeg holdt på med salisylate og biogenaminer. Jeg har blitt frisk fra det ved å endre kostholdet mitt. Så du må sjekke i listene som ligger på siden over matvarer som er lavt i disse intoleransene.