Histaminer og biogenaminer – hva er det?


Litt om histaminer og biogenaminer: Aminer dannes når proteiner nedbrytes, for å si det kort. Histamin er det mest fremtredende biogene aminet.  

Histaminer og biogenaminer

Histamin hører til de såkalte biogene aminer, som kan forekomme naturlig i noen matvarer. Biogene aminer dannes ved at spesielle aminosyrer omdannes via bakteriell nedbrytning. Biogene aminer finnes mest i proteinrike matvarer som har gjennomgått en modningsprosess.   

Hvis vi oppbevarer visse matvarer ugunstig, f. eks. ved høy temperatur i lang tid, kan bakterier danne så store mengder av histamin og andre biogene aminer at man blir syk av det, eller for den som i utgangspunktet har matintoleranse overfor salisylsyre og/eller biogene aminer får utslett/elveblest, angioødem, sår i munnhule svelg o.l.

FØLG GJERNE BLOGGEN GLADETARMER PÅ FACEBOOK – Bloggen for oss som blir syke av mat, ting vi puster inn m.m. og som vi ikke finner ut av hva er. Hvordan kan vi bli bedre? Denne siden er i utvikling med ny kunnskap om miljøgifter, ME, autoimmune sykdommer, allergier, persontilpasset helseoptimalisering, helseforbedring, funksjonell medisin m.m.

Biogenaminer hva er det? Kvernet kjøtt-/karbonadedeig

Velg ferske varer

Når du  går på diett for å unngå biogene aminer er det viktig å velge kjøtt som er ferskt (under 4 uker fra slaktedato) og redusere inntaket av nøtter som kan være lagret lenge. Velg ferske varer av god kvalitet og unngå proteinrik mat som er bearbeidet og lagret lenge, f.eks salami, rødvin, buljong, sterke oster, kakao, tunfisk, rosiner, druer, mørk sjokolade.   

Mat som er fermentert inneholder også mye biogene aminer.  

Dog trenger vi proteinrik mat fordi mangel på sådan kan være meget skadelig, det kan påvirke blogsukkerreguleringen og hormonene i kroppen. (Hentet fra Solveig Currans informasjonsskriv).  

Jeg  kjøper økologiske egg rett fra bonden i Skjeberg, ferskere blir det ikke!   

Torsk får jeg dagsfersk på Brødrene Skogen i Engelsviken, som du finner her (dog ikke på sommeren) og på Fjordfisk på Hvaler som du finner her. Fisken bør spises før det har gått 24 timer (oppbevart kjølig). Dersom kjøtt og fisk fryses, er det likevel ikke ubegrenset hvor lenge det kan oppbevares der. Nedbrytingen skjer også der.   Vi har dessverre ikke lenger kontroll på slaktedato (altså ikke pakkedato) av det man ser i dagligvarehandelen.

Jeg har dog sjekket slaktedato på kylling fra Stangekylling AS som du ser her. Ofte får jeg kjøpt denne på Rema, med slaktedato 1 eller 2 dager før den ligger i disken.  

Kort sagt er det naturlig, sunn mat som gjelder og jeg er stadig på utkikk etter nye kontakter på økologiske og ferske matvarer. Ikke enkelt når selv sunn mat gir utslag som nevnt over. Det er å lete og finne som gjelder når du har store intoleranseutslag.  

En kommentar om “Histaminer og biogenaminer – hva er det?”

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern