Velg økologisk kjøtt – sier forskeren Giulia Enders


//Foto: Ida Falch-Olsen for TV 2. Giulia Enders – «Sjarmen med tarmen»

Forfatteren av boken «Sjarmen med tarmen», Giulia Enders, anbefaler oss å velge økologisk kjøtt. I boken kaller hun også det å spise økologisk kjøtt en investering i en tryggere fremtid. Ikke minst på grunn av utviklingen av resistente bakterier.

Hvorfor anbefaler hun å velge økologisk kjøtt?  

Det vi ser er at resistente bakterier vi finner i sykehus ikke bare er knyttet til antibiotika som brukes til å behandle mennesker. Veldig ofte er det en sammenheng mellom de resistente bakteriene og antibiotikabruken i landbruket. Mange steder er kontrollen med antibiotikabruken for dårlig eller omtrent ikke-eksisterende. Dette er et problem i Tyskland og i Sør-Europa. Det er noe bedre i Skandinavia, men også her er det et økende problem, sier Enders.

FØLG GJERNE GLADETARMER PÅ FACEBOOK – Bloggen for oss som blir syke av mat, ting vi puster inn m.m. og som vi ikke finner ut av hva er. Hvordan kan vi bli bedre? Denne siden er i utvikling med ny kunnskap om miljøgifter, ME, autoimmune sykdommer, allergier, persontilpasset helseoptimalisering, helseforbedring m.m.

Hun forklarer at antibiotikabruken i økologiske gårdsbruk er mye strengere regulert

Resistente bakterier er usynlige for oss. Vi ser dem ikke. Men det å velge økologisk kjøtt,  er et godt tips, både med tanke på din egen tarmhelse og med tanke på en tryggere fremtid for alle, sier Enders.  

Av samme årsak anbefaler hun grundig vask av ikke økologisk frukt og grønnsaker, før man setter tenna i dem. De kan inneholde rester av antibiotika eller rester av resistente tarmbakterier.   

Reiser man i områder der resistente bakterier er spesielt utbredt, særlig India, men også ellers i Asia og Midtøsten og til dels Sør-Europa, bør man være enda mer nøye på dette, og helst koke eller i hvert fall skrelle før man spiser frukt og grønt, ifølge Enders.  

«Kok det, skrell det eller la det ligge – denne leveregelen er ikke bare en beskyttelse mot diaré, men også en viktig forholdsregel mot uønskede, resistente suvenirer for deg selv og familien», skriver hun i boka.

Velger du økologisk så unngår du kjemikalier i maten din. Du får langt flere byggeklosser slik som vitaminer, mineraler, antioksidanter og gode fettsyrer og en rikere smak. Du bidrar også til et rikere mangfold av råvarer, bedre dyrehelse og et rikere jordsmonn.

Sitat, Berit Nordstrand

TAKK FOR AT DU LESER DENNE BLOGGEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

2 kommentarer om “Velg økologisk kjøtt – sier forskeren Giulia Enders”

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern