Når man har fått en del forskjellig kjøtt fra økologisk kalv er det bare å sette seg ned å tenke etter hva mangkan lage av kalveskanker…
…og valget falt på det som overskriften antyder…
…og her er oppskriften min:
- 6 kalveskanker
- litt økologisk speltmel
- smør og økologisk rapsolje
- 1 liten rødløk
- 3 store gulrøtter
- en bit sellerirot (i stedet for paprika)
- 2 stilker stangselleri
- 2 hvitløksfedd
- 1 boks økologiske tomater
- ca. 5 dl kyllingkraft (det var det jeg hadde i fryseren, men det skulle nok vært kjøttkraft, men kyllingkraft fungerte godt)
- frisk persille (i stedet for timian)
- litt revet limeskall (i stedet for sitron)
- litt limesaft
Gremolata:
- 2 ts revet limeskall
- 2-3 hvitløksfedd, finhakket
- 1 ss persille, finhakket
Tilbereding:
Ha litt speltmell, salt og hvit pepper på en tallerken og vend kalveskankene i melblandingen slik at skankene blir dekket med mel. Brun skankene (to av gangen) i stekepannen i litt smør. Ha skankene i en gryte med lokk (som begge tåler å stå i stekeovnen (jeg brukte jerngryte m/lokk))
Ha kraften i pannen og kok ut av pannen. Ta vare på sjyen.
Fres deretter gulrøtter, sellerirot, løk, stangselleri og hvitløk i stekepannen på middels varme i ca. 5 minutter. Ha på kraftsjyen og kok opp.
Tilsett tomatene og krydderet og la det stå og putre noen minutter. Smak til med litt presset limesaft og eventuelt mere krydder.
Hell blandingen over skankene, sett på lokk og stek i ovnen ved 170 grader i 1,5 – 2 timer, til kjøttet er mørt og godt.
Øs litt av grønnsaksblandingen over skankene jevnlig, og tilsett litt mer vann undervies om du synes sausen blir for tykk.
Rør sammen ingrediensene til gremolataen og la den stå og godgjøre seg mens kalveskankene koser seg i ovnen.
Som tilbehør laget jeg en potetmos, men man kan bruke risotto eller brød også.
Det smakte utrolig godt !!