Rabarbra er etter min liste medium i salisyl.
Så når man har rabarbra i hagen (bare en liten rot) så er det fint å bruke den til rabarbragrøt, –suppe eller til en smuldrepai når man har besøk på hytta.
Smørstekt rabarbra:
- 1 liter smale rabarbraer (eller blåbær og bringbær f.eks., men bær er oftest høy i salisyl og bringbærene har i tillegg biogenaminer).
- 25 g smør
- 3/4 dl lysbrunt sukker (mørkbrunt er høy i salisyl og hvitt vil jeg ikke snakke om – JEG HAR NEMLIG HØRT AT DET SKAL VÆRE KLORBLEKET, OG ER I TILLEGG MER RAFFINERT, HVILKET IGJEN KREVER MER ENERGI TIL UTVINNINGEN)
- 1 ts malt kardemomme eller kanel (dette dropper jeg fordi det er så høyt i salisyl, dessuten liker jeg det ikke, så veldig vanskelig å utelukke er det ikke)
Slik gjør du:
- Skjær rabarbraen i brede biter
- Stek dem i smør i en panne i 2 minutter. Strø over sukker og kardemomme/kanel, og stek i ca. 2 minutter til sukkeret begynner å bli lysebrunt.
- La det avkjøles noe dersom du ikke skal ha det i smuldrepai, for man kan jo servere det «bart» også, med krem, vaniljekrem eller is til.
Ingredienser til smuldrepai:
- 3 dl økologisk speltmel (jeg har stor paiform og bruker derfor 4 dl). Neste gang skal jeg blande i litt økologiske havregryn og redusere på melet.
- 100 gram meierismør
- 3 ss lyst rørsukker
- potetmel (det dropper jeg fordi jeg ikke tror det er nødvendig)
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 225 grader
- Bland mel og sukker i en bolle. Skjær smøret i i biter og bland det i. Kna med fingrene til en fin masse.
- Legg rabarbraen i en ildfast form.
- Fordel smuldredeigen over rabarbraen. Stek på midterste rille i ovnene i 15-20 minutter.
Nydelig med hjemmelaget vanilje saus/krem over, og oppskriften til det er i et eget innlegg som du finner ved å trykke her