Brød uten elting og lite gjær !

Dette ble en “schlager” hos oss umiddelbart. Så lekre og jammen smakte de godt også!!

IMG_2445-001

Dette trenger du til 3 eltefrie brød:

  • 350 g fullkorn speltmel
  • 300 g finmalt sammalt rug (jeg brukte havremel fordi jeg er litt usikker på toleransen av rug)
  • 1 kg siktet spelt
  • 30 g salt
  • 6-7 g fersk gjær eller 1/4 ts tørrgjær (og gjær er det aminer i, så det er bra det ikke er for mye av det)
  • 1,4 l vann

Deigen ble rørt sammen i går kveld, sent…

Ha alt melet i en stor bolle (bollen bør være 3 ganger så stor som deigen du rører sammen). Rør ut gjæren i vannet og ha det i. Rør sammen deigen til alt er blandet. Du skal ikke elte eller noen ting, bare røre rundt til alt melet er inkorporert.

Legg over plastfolie eller lokk og la deigen stå på benken til neste dag.

Finn fram 3 salatboller eller lignende og dryss så et tykt lag med speltmel oppi. Forsikre deg om at det er mel over det hele slik at deigen ikke setter seg fast.

Dryss et godt lag med speltmel på bakebordet og hvelv deigen over. Del deigen i 3 like store deler. Brett inn hvert hjørne til du får en kule og legg kula i en hevebolle. Ha gjerne en deigskrape når du holder på med dette, for deigen er ganske løs.

Dekk hevebollene med plastfolie og la brødene etterheve i 2,5 – 3 timer.

Når det er ca. 1 time igjen til steking, setter du stekeovnen på 250 grader og setter inn 1 eller 2 ildfaste former med lokk. Eventuelt andre egnede kasseroller o.l., men med lokk.

Du får nok ikke plass til alle 3 brødende i stekeovnen samtidig, så det kan være greit å starte med de første brødene etter 2,5 time. Sett gjerne den siste deigen litt kaldere den først 1,5 timen.

Nå kommer øyeblikket hvor du må holde hodet kaldt og handle raskt. Ta formene ut av ovnen og ta av lokket. Husk at dette er frykelig varmt.Ta av plasten på heveformen og hvelv brødet oppi den ildfaste formen. Forhåpentligvis slipper det lett og plasserer seg perfekt oppi formen. Hvis det nå ikke skjer, bruker du fingrene til hjelp for å løsne deigen som sitter fast.

IMG_2440-001

Sett på lokket og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15-20 minutter. Her kan det være lurt å bruke et steketermometer for å forsikre deg om at brødet blir gjennomstekt. Det skal ha en kjernetemperatur på minst 98 grader.  Ta ut brødet og la det avkjøles på en rist. Gjenta med resten av deigene. Du kan gjerne la lokket ligge i stekeovnen de siste minuttene også, slik at det er godt oppvarmet til du skal hvelve i neste brød. Dersom stekeovnen din bare går til 230 grader, må du beregne litt lenger steketid.   IMG_2447

Jeg ønsker deg en finfin påske!!
Mette
 
P.S. Oppskriften har jeg hentet hos fru Timian som du kan bli inspirert av hvis du trykker her 

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern