Tomat som er skrelt ligger høyt, og hel tomat med skrellet på veldig høyt på
salisyl- og aminelisten som du finner her.
Når man har kommet over den strengeste dietten for å bedre tarmfunksjonen, kan man prøve ut hva man tåler ved å velge mat også fra høyt og veldig høyt innhold på nevnte liste.
Det man imidlertid skal være obs på er at man ikke velger for mange høye og veldige høye matvarer på samme dag eller dager etter hverandre. Variasjon i maten er viktig generelt sett også.
I og med at salisylsyre og aminer er noe som bygger seg på etterhvert er det ikke alltid at man får noe utslag/reaksjoner på å bruke matvarer som ligger høyt og ekstra høyt samme dag som man inntar denne maten.
Ingredienser:
- En pakke eller boks med økologisk tomat uten skall/skrell
- Vårløk (lavt i salisyl)
- Havsalt og hvit pepper (lavere i salisyl enn svart pepper)
- 1-2 fedd hvitløk (lavt i salisyl)
- Glattbladet persille eller litt koriander (litt forskjellig på forskjellige lister som finnes på nettet, men koriander ligger nok noe høyere enn persille og gressløk, som er lavt i salisyl)
Blanchere vårløk og hvitløk i en gryte, bland alle ingrediensene, kjør det med stavmikser til en slett blanding, kok opp.
Denne er god til lasagne og pizza og annet som man tåler å spise.
Jeg oppbevarer den avkjølt i små plastbokser i fryseren.
Nok til en middag m/kalvekarbonadedeig. Da bruker jeg alltid litt creme fraiche også for ikke få for mye tomat.