Biogenamin-/salisylateintoleranse – her er min historie

For mitt vedkommende kan jeg anta at salisylsyreintoleransen har utviklet seg over mange år, kanskje på grunn av blant annet bruk av penicillin i barneårene og noe bruk av antibiotika i voksen alder.
Jeg har også fått diagnosen ME Myalgisk Encefalopati for mange år siden. I sistnevnte diagnose snakkes det i 2015 blant fagfolk om at det kan være en årsakssammenheng mellom ME og blant annet autoimmun sykdom samt lekk tarm.
I november 2011 fikk jeg brått og uventet en prolaps i korsryggen som gjorde meg helt invalid for en periode av 1 måned. I denne perioden ble jeg anbefalt av legen å ta 1 Ibux sammen med 1 paracet 3 ganger daglig. Som jeg så det (og kjente det), hadde jeg ikke noe valg. Jeg fikk samtidig behandling hos kiropraktor. Så snart jeg merket bedring og de største smertene avtok, sluttet jeg å ta disse medisinene (etter ca. 1 måned).

1. nyttårsdag 2012 fikk jeg store utslett på hele kroppen – Elveblest Urticaria. Jeg ble henvist til hudlege som ga meg allergimedisin og han kunne fortelle meg at dette sansynligvis ville forsvinne i løpet av ett par måneder, hvilket det ikke gjorde.
Forut for prolaps hendelsen: Vinteren/våren 2009 måtte jeg ta en antibiotikakur, og resultatet av det var i etterkant blodig avføring og oppkast. Denne kuren tålte jeg dårlig, men antibiotikaen hjalp for det den skulle hjelpe for – altså symptomet på at noe var galt i kroppen min.
Etter det utviklet jeg masse sår i munn og svelg. Fastlegen sendte meg rundt for å få dette undersøkt.
Jeg var til øre-, nese- og halsspesialist som ikke kunne finne noe galt, dessuten fikk jeg utført gastroskopi som ikke fant annet enn en mulig kronisk betennelse øverst i mageregionen. Altså i bunn og grunn ingen store objektive funn.
Hudlegen skrev ut resept på allergimedisin, hvilket hjalp noe, men det  fikk ikke has på elveblesten eller munnsårene i sin helhet, det tok kun litt av symptomene. Etter hvert ba jeg min fastlege om å sende meg til Allergiklinikken for å få en bredere sjekk i og med at mine plager med elveblest og masse vonde sår i munn og svelg ikke avtok. Der fikk jeg en bred undersøkelse som jeg antar er ganske vanlig for en generell sjekk på alt som har med allergier å gjøre. De fant heller ikke noe.
Etterhvert ble min lege på Allergiklinikken pensjonert og jeg fikk snakke med en yngre spesialist når jeg skulle fornye resepten på allergimedisinen. Han kunne anbefale meg en astmamedisin i tillegg til allergimedisinen hvilket bedret sårene i halsen noe, men fortsatt var jeg slett ikke bra.
Ut fra en gjennomgang av min epikrise antok den nye spesialisten at jeg kunne være salisylateintolerant. Og han ga med en nettadresse til en engelsk side, hvilket satte meg på spor av noe jeg deretter fulgte.
Her fant jeg skjema som viste meg mengder av salisylsyre i forskjellige matvarer, så da startet jeg en type diett hvor jeg var forsiktig med inntak av matsorter som inneholder mye salisylsyre/salisylate. Men fortsatt manglet jeg en større forståelse av hva som skjer i kroppen og hvordan jeg kunne bli enda bedre – og til slutt bli kvitt elveblesten og sårene i munn/svelg.
Så i november 2013 kom jeg over en facebookside som heter Matintoleranse (akkurat det samme som min, min er dog laget i den senere tid i forbindelse med opprettelse av denne bloggen). Der spurte jeg om noen visste noe om salisylsyreintoleranse og jeg fikk umiddelbar respons fra en som visste at Solveig Curran skulle holde kurs i Oslo i november. Jeg fikk tatt kontakt med henne og lykken for meg var at hun også skulle ha et kurs i Skjeberg, ikke langt unna der jeg bor. Når man har ME i tillegg til andre plager er det ikke alltid enkelt å bare snu seg rundt og handle på sine intuisjoner (som i dette tilfellet var å skulle reise til Oslo for å gå på kurs). Mannen og jeg dro på kurset og der fikk jeg mange aha-opplevelser og styrke til mine omfattende antakelser når det gjelder min matintoleranse. I tillegg fikk jeg også mye ny kunnskap om at biogenaminer (deriblant histaminer) kunne være en tilleggsintoleranse som jeg ikke hadde hørt om før på dette kurset.
Det er jo et stort dilemma; At for å lege tarmen må man blant annet ha mye grønnsaker, men har man salisylsylate/biogenaminintoleranse er det mang en grønnsak man ikke bør ha for mye av.
Det kan også nevnes at når jeg har kvernet grener fra nylig kappete salix og bjørk (er litt i overkant hageentusiast), har jeg også fått store utslag av ovennevnte symptomer. Likeledes ved bruk av hud-/sminkepreparater som inneholder salisylate, så det dreier seg ikke kun om matintoleranse.
Altså litt sånn; Desto mer sunn mat jeg har spist desto mer elveblest og munnsår har jeg fått.
Så her er det snakk om balanse på stram line kan jeg fortelle deg!!
Dette har vært og kommer til å fortsette å være et puslespill i lang tid fremover!
Det som står under her har jeg lagt til i september 2015:
Min matterapeut på dette tidspunktet i 2013, Solveig Curran, er utdannet fyrioterapeut i Norge og har sin ernæringsutdannelse fra England hvor hun har bodd de siste 10 årene. Hun har lært meg noe som er så viktig når man skal gå på diett; Det er viktig å konsentrere seg om å bygge opp kroppen og ikke bare kutte ut det man ikke tåler. Gode kosttilskudd og rikelig med planteføde er viktig for å øke toleranseevnen. Å spise levende planteføde kan hjelpe kroppen å fordøye maten,så legg vinn på å spise grønnsaker til hvert måltid.
Jeg ble bare noe bedre etter at jeg startet på diett og de kosttilskuddene som Curran anbefalte meg.
Til min lykke kom jeg høsten/vinteren 2014 til en lege som kunne mye om emnet og var villig til å lytte til min historie angående oppståtte plager.
Jeg ble tatt alvorlig og det ble tatt en mengde blod-/urinprøver. Ut fra dette samt min sykehistorie, ble det satt sammen vitaminer, mineraler, aminosyrer og «gode bakterier» som sammen med diett er ment å hjelpe meg i forhold til elveblest (kronsik urticaria), angioødem, sår i munn/svelg samt for å hjelpe til i den ubalanse jeg åpenbart har i mage/tarm.
Per skrivende stund har jeg ikke hatt elveblest så lenge jeg har gått på større doser kosttilskudd enn jeg tidligere har gjort. Jeg har forsøkt å kutte ut kosttilskuddene i en periode da jeg skulle ha en litt annen behandling og da kom elveblest/angioødem umiddelbart tilbake.
Fortsatt er kosttilskuddene til hjelp for å holde sykdommen min i sjakk, men troen min er at jeg på sikt skal kunne tåle mer av mangt.
For meg har det vært mye smerte forbundet med alle utslagene jeg har hatt på og i kroppen.
Det har ikke vært mulig å få hjelp i det norske helsevesenet og tro du meg, jeg har virkelig forsøkt i en årrekke!
For meg har det så langt (september 2015) vært en ny verden etter at jeg startet på sistnevnte behandling: I tillegg til kosttilskudd spiser jeg mye, og sunn og god mat av det jeg tåler.
En ting er sikkert, jeg velger
  • økologisk av alt jeg kan få tak i
  • å lage all mat fra bunnen av
  • kjøtt og fisk ut fra den kunnskap jeg har tilegnet meg ut fra mine intoleranser
  • å spise minimalt bearbeidet kjøtt og fisk
  • matvarer uten tilsetningsstoffer
  • å unngå bearbeidet kjøtt og fisk, så som blant annet kjøttpålegg som også i tillegg er tilsatt mange kunstige stoffer
Jeg har måttet bestille kosttilskudd fra utlandet fordi kosttilskudd som selges i Norge ikke tåles og dessuten vil være for kostbart for meg.
Min erfaring er at mage/-tarm problematikk har store kunnskapshull blant den konvensjonelle legestanden i Norge.
Det viser seg også at veldig mange sykdommer kunne vært kurert eller bedret med bruk av kosttilskudd i stedet for/eller sammen med medisiner.

En kommentar om “Biogenamin-/salisylateintoleranse – her er min historie”

Legg igjen en kommentar

Nettside av WebNext | Personvern