Hjemmelaget tortilla

For å gjøre det klart med det samme;
Det synes jo med det blotte øyet at dette ikke er en “gjøre inntrykk med mine matkunster” blogg, men et sted der mennesker med intoleranser blant annet overfor salisylsyre og aminer kan få noen ideer om hva slags mat man kan spise med lavt innhold av de ovenfornevnte ingredienser.
All mat blir laget fra bunnen av, naturlig mat altså!!
IMG_1916
Og for å si det sånn. Når du går på en eliminasjonsdiett i tillegg, er det så få valgmuligheter utenom om røde og hvite bønner som jeg rett og slett ikke kan utstå. Det har seg sånn at jo mere sunt jeg spiser, desto mer elveblest får jeg, så her må man gå nøye til verks for å få en bedre tarm, rett og slett.
Oppskriften fikk jeg via det siste Hagebladet fra Det norske Hageselskap;
Ca. 600 g fint spelt
1 ts havsalt
50 g kaldt smør i terninger
2,5 kopp varmt vann
Bland salt og mel i en bolle. Tilsett smøret og bruk fingrene til å smuldre opp til du får en grynete konsistens. Tilsett vannet og bland hurtig sammen til en deigklump.
Kna deigen litt på en melet flate. Del deigen i baller litt større enn golfballer.
Kjevle dem ut.
Stek lefsene i en varm, tørr stekepanne. Bruk ganske høy varme.
Det går fort, ca. 1-2 minutter på hver side.
Tortillaene kan holdes varme ved å oppbevare dem i et rent kjøkkenhåndkle.
(Jeg laget 1/3 av oppskriften og da fikk jeg 5 tortillaer)
IMG_1914
Jeg slo ut håret i går lørdag og hadde grønnsaker både fra det lave og medium på salisylsyreskalaen; Så her er det Isbergsalat (kun den som tåles), raspet kål og gulrøtter, skrellet slangeagurk.
Rømme med litt salt, hvit pepper og hvitløk som dressing på toppen av salaten.
IMG_1915
Her er det økologisk kalvekarbonade m/creme fraiche og hjemmelaget tomatsaus (sistnevnte høy i salisylsyre; Oppskriften på den er enkel og det kommer innlegg om det senere) toppet med litt mozarellaost (som er bedre i forhold til andre oster)
Jeg hadde laget en bolle med salat som ble fortært ved siden av, mye grønt i forhold til kjøtt og tortilla må til.
Her skal det også være et korrekt forhold mellom base og syre forstås!!
Det smakte himmelsk!!
Jeg må bare innrømme at de siste ukene med matlaging som helst skal ha 0 aminer og svært lite salisylsyre og sulfur(svovel), har vært en utfordring, men nå har elveblesten sluppet taket – og jeg håper at det varer.
Så fremover skal jeg våge meg inn i landskapet med litt mer salisylsyre, men som Solveig Curran – min matterapeut sier; ikke for mye hver dag, det bygger på seg dersom man spiser mye salisylsyre etter hverandre.
Dette gjelder også for sulfur og aminer.
Det har seg nemlig slik at dersom jeg kun spiser scones og annen brødmat så blir jeg bedre av elveblesten, for dette inneholder ingen av de ovennevnte stoffer, men dette helbreder heller ikke tarmen.
Det er det kun grønnsaker som gjør og der er det jo mangt og meget jeg for tiden ikke tåler mye av. Så dette er et puslespill.
Som nevnt tidligere; Det kommer mere stoff om emnet på denne bloggen etter hvert. Jeg har ME i tillegg til matintoleranse så alt er ikke gjort på noen timer 🙂
Hilsen fra Mette som aldri hadde trodd at det skulle gå an å bruke så mye tid og energi på å finne på god og variert kost hver dag som bygger opp tarmen og som ikke resulterer i utslett!!

Legg igjen en kommentar